• img 3161-5

  • h-underviser4

  • intervju-4-2

  • temakveld

Enneagrambloggen - av Helene Makani

torsdag, 02 januar 2020 11:54

Alternative nyttårsforsetter for de 9 typene

Skrevet av

Godt Nyttår! - Hva er ditt nyttårsforsett for 2020 ?

Her kommer listen over typiske nyttårsforsetter for Enneagramtypene – og også forslag til alternative løfter man kan gi seg selv, for å skape mer balanse i livet sitt.

Dessverre ser vi mennesker ikke alltid, at det som skal til for å få det enda bedre, er det  motsatte av det som virker logisk for oss. Tvert imot tror vi at hvis vi gjør mer av det samme – dvs. blir i typens tankemønster – da vil vi nok få det bra med oss selv til sist.

Enneagrammet er en gave til oss mennesker, for at vi kan skjønne, at når vi blir i de samme tankemønstrene skaper vi mer og mer ubalanse, stress og irritasjon.

Enneagrammet er en invitasjon til å skifte tankemønster.

Så her kommer mine forslag til Alternative Nyttårsforsetter.

Type 1: Jeg vil trene 3 ganger i uken, hver uke, eller spise sunt hver dag, eller være en enda bedre mor/far, som alltid… (innsett selv din 1er regel smiley).
Alternativt Nyttårsforsett:  I 2020 vil jeg slappe mer av, og gjøre noe morsomt hver uke


Type 2: Jeg vil ta meg enda mer av min gamle tante/ naboen… (sett selv inn hvem du synes du bør være mer for smiley), og alltid tenke på andre først!
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg lære å kjenne på, og oppfylle mine egne behov. 

Type 3: Jeg vil komme i mål med sjefsjobben eller medaljen i 2020.
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg få kontakt med følelsene mine, og finne ut av hva som virkelig er viktig for meg, hva som gir meg egentlig indre verdi.

Type 4: Jeg vil være mer det ene og mindre det andre (sett selv inn hva som du skal være mer / mindre smiley), og snillere, og bedre, og trene mer og spise mindre…. (hvilket alt sammen bare fører til mer skuffelse over meg selv, sukk).
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg lære å akseptere og elske meg selv som jeg er, og sette meg mål som passer med den personen jeg er.

Type 5: Nyttårsforsetter er ikke noe for meg, det er fint at i morgen er som i dag.
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg øve meg i å være spontan og smilende, og i å være åpen for andre mennesker.

Type 6: Jeg er litt i tvil om hva jeg skal love meg selv, men det hadde nok vært fint å trene mer… på den annen side….hva synes du jeg skal bli bedre til?
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg få kontakt med kropp og hjerte for å få tillit til meg selv og andre.

Type 7: Jeg har ingen nyttårsforsetter – livet er bra som det er, don’t worry, be happy!!! smiley 
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg jobbe med å bli mer fokusert og kunne gå i dybden.

Type 8: Jeg skal komme i mål med alt, og helst før 2. januar!
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg jobbe med å ta meg kjærlig av meg selv, og anerkjenne mine dypere behov for omsorg og kjærlighet.

Type 9: I 2020 vil jeg spre julefred hele året smiley – og også trene mer og spise mindre.
Alternativt Nyttårsforsett: I 2020 vil jeg samle energien i stedet for å spre den, og huske at det også er kjærlig å si nei til andre.

 Godt Nyttår!

 

mandag, 18 november 2019 12:47

Avvisning - type 2, 5 og 8

Skrevet av

I de to siste bloggene har jeg skrevet om Tilknytning og Frustrasjon som to av de tre følelsesmessige tilstander som er grunnleggende byggeblokker i personligheten.

I dag tenkte jeg at jeg skulle skrive noe om  Avvisning , som er den tredje måten å ubevisst relatere til seg selv og andre. 

lørdag, 19 oktober 2019 12:46

Frustrasjon

Skrevet av

I siste blogg skrev jeg om Tilknytning som en av de tre følelsesmessige tilstander som er grunnleggende byggeblokker i personligheten. Disse byggeblokker kalles «affekter» eller sterke grunnfølelser, og de kan ofte være ganske ubevisste, selv om de farger nesten alt vi gjør.

onsdag, 11 september 2019 12:42

Enneagrammet og tilknytning

Skrevet av

Vi var som nevnt på Kreta i en uke, med 14 deltakere, i en herlig kombinasjon av kurs og ferie.

Temaet på kurset på Kreta i år var relasjoner, og i den anledning satte vi fokus på 3 grunnleggende følelser, som utvikles i barndommen i relasjon til foreldrene våre: tilknytning, frustrasjon og avvisning.

torsdag, 05 september 2019 12:11

Enneagramuken på Kreta

Skrevet av

 Vi er nettopp kommet hjem etter årets Kretatur. Den første uken var Enneagramuke, og vi hadde med oss 14 Enneagram interesserte, som hadde 3 timers undervisning hver dag, og kunne bruke resten av dagen til å snakke, bade, sole, feriere…. Mange hadde gode samtaler og fikk nye venner over lunsj, kaffe eller et glass vin, for Enneagrammet har den effekten på oss, at vi tør åpne oss opp fordi vi blir lyttet til, med interesse… vi blir mottat, og sjelden motsagt. Tvert imot får vi interesserte spørsmål som f.eks. «hvordan tenker du om dette? -, hvordan ville du ha reagert på dette» osv.

søndag, 04 august 2019 12:09

Ut av boksen

Skrevet av

Det er morsomt å lære om Enneagrammet og å forstå hvor forskjellig vi mennesker tenker. Det er også litt skummelt når man leser om noen av sine ubevisste mønstre - ofte synes man at de som hører til ens egen type er verre enn mønstrene til de andre typene, kanskje fordi man skammer seg litt over å bli ‘avslørt’.

fredag, 18 august 2017 12:07

Egoet står i veien - f.eks. for type 1

Skrevet av

Jeg coacher mennesker av mange forskjellige Enneagramtyper. Forleden coachet jeg en 1'er (Perfeksjonist), som hadde lest om typen sin, og skjønt at han hadde mye undertrykt sinne, og lett ble irritert – men det var vanskelig for ham å bruke denne kunnskapen til faktisk å forandre seg.

lørdag, 28 januar 2017 12:06

Hva vil din partner gjerne ses som ?

Skrevet av

Som jeg har skrevet om tidligere, vil vi mennesker gjerne ses og høres som den vi «er» – dvs. de kvalitetene, vi identifiserer oss med. Det er kvaliteter vi bestandig forsøker å leve opp til for å oppnå anerkjennelse og kjærlighet.

fredag, 13 januar 2017 12:05

Personligheten blir aldri mett

Skrevet av

Personligheten, også kallet Egoet, dannes fra vi blir født og er stort sett ferdig dannet når vi er 7 år. Vi har i løpet av disse årene utviklet noen bestemte reaksjonsmønstre, som skal sørge for at vi får oppfylt behovene våre, først og fremmest behovene for å bli sett og elsket og klare oss i verden. Disse mønstrene kan være vidt forskjellige, som vi vet fra beskrivelsen av enneagramtypene: type 3 kan ha mønstre som handler om å være flink og vinne pokaler for å bli elsket. Type 7 kan være livlig og positiv for å holde omgivelsene i godt humør og bli elsket. Type 8 kan være sterk for å bli elsket. Type 9 kan være snill og grei for å bli elsket....osv.

tirsdag, 03 januar 2017 12:04

Godt Nytt år for Relasjoner

Skrevet av

Godt Nyttår! Hva ønsker du deg av 2017 ?
En av de tingene de fleste ønsker seg, er forbedringer av et eller flere områder av livet. Mange mennesker fokuserer på kroppslige nyttårsforsetter, de ønsker å tape seg eller komme i bedre form. Det er noe man til en viss grad kan kontrollere, og det er konkret og lett å måle.

Side 1 av 3

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Cookies gjør det lettere for oss å gi deg våre tjenester. Med bruk av våre tjenester tillater du oss å bruke cookies.