Skip to main content

Meld deg på Enneagrambloggen

Skriv din E-post adresse for å følge denne bloggen og motta meddelelse om nye innlegg på E-post  

Kalender

There are no up-coming events

Enneagrambloggen - av Helene Makani

Bertheussen saken i Enneagram perspektiv

Dagbladet har i dag offentliggjort en mail utveksling mellom Bertheussen og Wara, som forteller mye om hvordan Bertheussen tenker. Uten at jeg skal forholde meg til saken ellers, synes jeg det er interessant sett fra et Enneagram perspektiv.

Jeg siterer fra Dagbladet 9. sept.:

Alternative nyttårsforsetter for de 9 typene

Godt Nyttår! - Hva er ditt nyttårsforsett for 2020 ?

Her kommer listen over typiske nyttårsforsetter for Enneagramtypene – og også forslag til alternative løfter man kan gi seg selv, for å skape mer balanse i livet sitt.

Dessverre ser vi mennesker ikke alltid, at det som skal til for å få det enda bedre, er det  motsatte av det som virker logisk for oss. Tvert imot tror vi at hvis vi gjør mer av det samme – dvs. blir i typens tankemønster – da vil vi nok få det bra med oss selv til sist.

Avvisning - type 2, 5 og 8

I de to siste bloggene har jeg skrevet om Tilknytning og Frustrasjon som to av de tre følelsesmessige tilstander som er grunnleggende byggeblokker i personligheten.

I dag tenkte jeg at jeg skulle skrive noe om  Avvisning , som er den tredje måten å ubevisst relatere til seg selv og andre. 

Frustrasjon

I siste blogg skrev jeg om Tilknytning som en av de tre følelsesmessige tilstander som er grunnleggende byggeblokker i personligheten. Disse byggeblokker kalles «affekter» eller sterke grunnfølelser, og de kan ofte være ganske ubevisste, selv om de farger nesten alt vi gjør.

Enneagrammet og tilknytning

Vi var som nevnt på Kreta i en uke, med 14 deltakere, i en herlig kombinasjon av kurs og ferie.

Temaet på kurset på Kreta i år var relasjoner, og i den anledning satte vi fokus på 3 grunnleggende følelser, som utvikles i barndommen i relasjon til foreldrene våre: tilknytning, frustrasjon og avvisning.

Enneagramuken på Kreta

 Vi er nettopp kommet hjem etter årets Kretatur. Den første uken var Enneagramuke, og vi hadde med oss 14 Enneagram interesserte, som hadde 3 timers undervisning hver dag, og kunne bruke resten av dagen til å snakke, bade, sole, feriere…. Mange hadde gode samtaler og fikk nye venner over lunsj, kaffe eller et glass vin, for Enneagrammet har den effekten på oss, at vi tør åpne oss opp fordi vi blir lyttet til, med interesse… vi blir mottat, og sjelden motsagt. Tvert imot får vi interesserte spørsmål som f.eks. «hvordan tenker du om dette? -, hvordan ville du ha reagert på dette» osv.

Ut av boksen

Det er morsomt å lære om Enneagrammet og å forstå hvor forskjellig vi mennesker tenker. Det er også litt skummelt når man leser om noen av sine ubevisste mønstre - ofte synes man at de som hører til ens egen type er verre enn mønstrene til de andre typene, kanskje fordi man skammer seg litt over å bli ‘avslørt’.

Egoet står i veien - f.eks. for type 1

Jeg coacher mennesker av mange forskjellige Enneagramtyper. Forleden coachet jeg en 1'er (Perfeksjonist), som hadde lest om typen sin, og skjønt at han hadde mye undertrykt sinne, og lett ble irritert – men det var vanskelig for ham å bruke denne kunnskapen til faktisk å forandre seg.

Hva vil din partner gjerne ses som ?

Som jeg har skrevet om tidligere, vil vi mennesker gjerne ses og høres som den vi «er» – dvs. de kvalitetene, vi identifiserer oss med. Det er kvaliteter vi bestandig forsøker å leve opp til for å oppnå anerkjennelse og kjærlighet.

Personligheten blir aldri mett

Personligheten, også kallet Egoet, dannes fra vi blir født og er stort sett ferdig dannet når vi er 7 år. Vi har i løpet av disse årene utviklet noen bestemte reaksjonsmønstre, som skal sørge for at vi får oppfylt behovene våre, først og fremmest behovene for å bli sett og elsket og klare oss i verden. Disse mønstrene kan være vidt forskjellige, som vi vet fra beskrivelsen av enneagramtypene: type 3 kan ha mønstre som handler om å være flink og vinne pokaler for å bli elsket. Type 7 kan være livlig og positiv for å holde omgivelsene i godt humør og bli elsket. Type 8 kan være sterk for å bli elsket. Type 9 kan være snill og grei for å bli elsket....osv.

Godt Nytt år for Relasjoner

Godt Nyttår! Hva ønsker du deg av 2017 ?
En av de tingene de fleste ønsker seg, er forbedringer av et eller flere områder av livet. Mange mennesker fokuserer på kroppslige nyttårsforsetter, de ønsker å tape seg eller komme i bedre form. Det er noe man til en viss grad kan kontrollere, og det er konkret og lett å måle.

Engel eller menneske? - Noe om type 2

Engel eller menneske? – Noe om type 2
Jeg hørte på en podcast med den amerikanske Enneagramlæreren Russ Hudson forleden, hvor han snakket om ”dydene”, eller den særlige tilstanden hver type kan få tilgang til, når vi «tilfører tilstedeværelse og empati (compassion) til vår pasjon».

Fengsel eller frihet

Da jeg nylig skulle forberede meg til temakveld om type 1, tenkte jeg på hvordan 1erens mønster er skapt i barndommen. Barndomsmønstre er naturligvis kompliserte, men kort fortalt kan man si, at 1er-barnet opplever at det stilles store krav til det, og samtidig får det ikke klare retningslinjer fra andre. Dermed beslutter det å gi seg selv retningslinjer for hvordan det skal være, og blir sin egen moralske veileder. Barnet holder styr på seg selv, så ingen andre skal gjøre det. Det prøver å overgå det som forventes av det, ved å følge reglene så nøye at ingen vil kunne gripe det i å begå en feil.

Om type 1 og den indre kritiker

Hver Enneagramtype ser virkeligheten gjennom sitt eget filter, og når type 1 ser på verden er den full av ting som er ukorrekte og mangelfulle. Type 1 ser det derfor som sin oppgave å ordne opp og skape en bedre verden. Dette gjøres ved å enten fysisk korrigere på det som er skeivt – blyantene som ikke ligger parallelt, bildet som henger skeivt på veggen – eller verbalt ved å fortelle andre hvordan tingene skal gjøres.

Om type 8 og sårbarhet

Type 8 kalles både Utfordreren og Beskytteren. For akkurat som med de andre typene er det mange sider ved en personlighet. Mennesker av type 8 liker å utfordre andre, for å finne ut av hva de står for, og om de vil ta sin del av ansvaret. Det kan være en positiv side, som kan få alle til å yte sitt beste; og det kan være en negativ side, når det tar overhånd og blir en utfordring til kamp. Noen 8ere er alltid klar til kamp, klar til å forsvare de svake (Beskytteren); men også – bevisst eller ubevisst – klar til å forsvare seg selv mot å bli såret.

Om å være introvert

Type 9, som vi hadde temakveld om i siste uke, hører til de introverte typene. Begrepet introvert (som brukes forskjellig i psykologisk litteratur) betyr i denne sammenhengen at det å være sammen med andre mennesker krever mye energi, og man derfor best henter seg inn ved å være alene.

«Jeg lager ikke drama» – om type 4

Mennesker av type 4 – Romantikeren/ Individualisten – er mennesker med en livlig fantasi, som de ofte bruker til å sette en kreativ og annerledes vri på tingene, hva enten det handler om å skape et nytt logo til firmaet, skrive en artikkel eller dekorere en kake. De liker å betrakte seg selv som unike, og å skape noe som er unikt, utover det vanlige.  Mange 4ere er også flinke til å skape vakre bilder, skrive dikt, bøker eller på annen måte uttrykke deres rike indre følelsesliv. 4eren kalles derfor ofte ‘Kunstneren’. Men langt fra alle 4ere er kunstnere, men bruker i stedet deres fantasi til å forbedre og endre på det de jobber med, så det konstant oppleves som en liten eller større forbedring. Eller de kombinerer fantasien med deres glede for det estetiske og skaper et vakkert hjem.

Godt Nyttår!

2014 har vært et spennende år for meg personlig, for det var året hvor jeg endret på temmelig mye i livet mitt, bl.a. flyttet jeg sammen med min norske kjæreste og flyttet dermed tilbake til Norge. Jeg bodde i Oslo første gang fra 2002-2005, og har alltid vært veldig glad i denne byen med alle dens grønne områder, flotte utsiktspunkter og koselige gater. Og nå har jeg attpåtil fått en norsk familie!

Type 2, 3 og 4 – sterke sider

Hjertesentret: Type 2, 3 og 4

Mer om type 5, 6 og 7

Hodesentret: type 5, 6 og 7

Kropssentret: Type 8, 9 og 1

Sentre, typer og intelligenser

Vinger og bein

Hvordan finner man sin type?

Hvordan er vi blitt den Enneagramtype vi er?