Helene Makani

Jeg har undervist i Enneagrammet siden 1997, og interesserer meg for hvordan dette fantastiske verktøyet kan brukes til personlig utvikling, større toleranse og bedre relasjoner. Les mer om coaching, kurs og foredrag på www.makanikurs.no
fredag, 22 januar 2021 12:51

Type 4 – Individualisten

Forstå type 4 – hør Runa fortelle hvordan det er å være denne typen.

fredag, 11 desember 2020 13:27

Type 3: Utretteren

Bli klokere på type 3 – Hør intervjuet med Siri.

søndag, 23 august 2020 20:09

Presentasjon av de 9 typene

Her får du en kort introduksjon til alle 9 Enneagramtyper (podkasten er laget i samarbeid med Manuela Hofer, som har podkasten «Dialog»).

onsdag, 14 oktober 2020 15:43

Type 2: Hjelperen

Bli klokere på type 2 - Hør Dag fortelle om hvordan det er å være denne typen.

tirsdag, 13 oktober 2020 10:23

Type 1: Perfeksjonisten

Bli klokere på type 1 - Hør Mai fortelle hvordan det er å være denne typen.

tirsdag, 29 september 2020 08:52

Type 9: Fredselskeren

Bli klokere på type 9 - Hør Marte fortelle hvordan det er å være denne typen.

mandag, 14 september 2020 16:09

Type 8: Utfordreren

Bli klokere på type 8 – hør Claus fortelle hvordan det er å være typen.

onsdag, 09 september 2020 13:05

Bertheussen saken i Enneagram perspektiv

Dagbladet har i dag offentliggjort en mail utveksling mellom Bertheussen og Wara, som forteller mye om hvordan Bertheussen tenker. Uten at jeg skal forholde meg til saken ellers, synes jeg det er interessant sett fra et Enneagram perspektiv.

Jeg siterer fra Dagbladet 9. sept.:

«Bertheussen reagerte kraftig på at anmeldelsen hennes av «Ways of Seeing» ble henlagt. Hun skrev et notat om dette, som hun ville offentliggjøre eller sende til pressen. Det ville ikke samboeren, som i samtalen prøver å få henne fra det.
B: (…) I morgen sender jeg dette til alle medier som har kontaktet meg. (….) Ikke har jeg hørt et ord fra SMK eller noen fra regjeringen.
W: Dette sender du ikke. Det er ingen grunn til å sende dette. (…) Det siste lager kun om å lage helvete for meg (…)
B: Jeg trenger en ventil. (…) Jeg har ikke hørt et ord fra SMK eller noen fra regjeringen som burde ha tatt affære.
W. Jeg vil ikke at du legger dette ut. Jeg sitter i konferanse og har ikke tilgang til mobil (…) Det er utrolig egoistisk av deg.
B: Jeg kommer til å legge ut. Jeg er ikke et vedheng til deg. Jeg liker ikke at du prøver å begrense meg.»

Samtalen røper at Bertheussen er et menneske som har sterke følelser, som hun trenger en ventil for. Dessuten at hun er opptatt av å ikke bli begrenset av andre. 

Alle mennesker har følelser, uansett type. Men det er svært forskjellig hva vi gjør med disse følelsene, om vi uttrykker eller undertrykker dem.
Grovt sagt kan man dele de 9 Enneagramtypene opp i de som under press og frustrasjon:

  1. Undertrykker negative følelser, uttrykker positive følelser: type 2, 7 og 9. Disse tre typene forsøker å beholde eller skape en så positiv stemning som mulig, også selv om de kan bety at de ikke kommer videre med sitt problem. Når de har problemer i parforholdet vil de forsøke så lenge som mulig å fokusere på det som er positivt, uten egentlig å forholde seg til problemet. «Vi har det jo så bra på mange måter».
  2. Undertrykker følelser, både positive og negative, og i stedet forsøker å være så rasjonelle som mulig: type 1, 3 og 5. Disse tre typene forsøker å finne en rasjonell løsning, en vei videre. Når de har problemer i parforholdet, vil de besvare den andres følelser med rasjonelle svar. «Nå må vi finne en fornuftig løsning på dette».
  3. Uttrykker følelser: type 4, 6 og 8 . For disse typene oppleves det som om følelsene hoper seg opp og det blir et indre overtrykk, som man på en eller annen måte må få ut. Det er derfor typisk de som vil føle at de trenger en ventil. I parforhold vil de uttrykke sine følelser og forvente å bli lyttet til fra den andre – å bli hørt. «Jeg er frustrert/sint/lei meg, og jeg MÅ ha det ut – og jeg vil høres».

Alle tre strategier KAN være brukbare, men de kan også være det motsatte!

I den aktuelle saken med Bertheussen ser vi at behovet for en ventil blir – som Wara påpeker – et egoistisk prosjekt. (Og la meg tilføye at alle ovennevnte reaksjoner er svært egoistiske: de positive typene uttrykker et egoistisk behov, som ofte kan føre til at problemer feies under gulvteppet. De rasjonelle typene uttrykker et egoistisk behov for ikke å komme i kontakt med egne følelser, eller komme fort videre med egne prosjekter).

Bertheussen hører altså klart til gruppe c, med behov for å ventilere og bli hørt.

Når vi dertil legger den siste bemerkning hennes om ikke å like å bli begrenset, tenker jeg på, at type 8, 9 og 1 har et tema med akkurat dette: at de vil bestemme selv. De er de typene som reagerer kraftigst på at andre vil bestemme hva de skal gjøre.

Når vi legger sammen disse to observasjonene indikerer det at Bertehussen kunne være Enneagramtype 8.

Om hun er skyldig i det hun er anklaget for ? Det har jeg ingen mening om. Hvis hun er, er handlingene hennes kanskje drevet av akkurat de samme begrunnelsene som vi hører i ovennevnte sitat: behovet for å  ventilere og bli hørt . Og behovet for å bestemme selv – et behov som kan være så sterkt at det overkjører det ønske hun sannsynligvis (?) også har om å være en kjærlig partner.
For det vet vi om både type 8 og alle andre typer: vi er sammensatte. Vi kan være både egoistiske og kjærlige, både sinte og lattermilde osv. Men vi har noen grunnleggende temaer (fra barndommen), og når de aktiveres kan vi gjøre dumme ting.

mandag, 24 august 2020 20:13

Type 7: Eventyreren

Bli klokere på type 7 – hør Annette fortelle om hvordan det er å være type 7.

mandag, 24 august 2020 20:12

Type 6: Skeptikeren

Bli klokere på type 6 – hør Arild fortelle om hvordan det er å være type 6.

Side 1 av 4

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Cookies gjør det lettere for oss å gi deg våre tjenester. Med bruk av våre tjenester tillater du oss å bruke cookies.