Skip to main content

Sentre, typer og intelligenser

Enneagrammet består av 3 sentre, som hver omfatter 3 typer: Kroppssentret (type 8, 9 og 1), Hjertesentret (type 2, 3 og 4) og Hodesentret (type 5, 6 og 7). Å forstå sentrene gir et veldig bra utgangspunkt for å forstå mer om menneskers måte å tenke og handle på.  Det beskriver 3 intelligenser: den Mentale intelligensen (evnen til å løse oppgaver med logisk sans, den som tradisjonelt måles i IQ tests); den Emosjonelle intelligensen, dvs. evnen til å løse oppgaver ved å forstå de mellommenneskelige relasjoner og de følelser og verdier som er på spill i situasjonen; og den Instinktive intelligensen, som handler om å løse oppgaver gjennom en instinktiv fornemmelse av hva som er riktig å gjøre, basert på de inntrykk man har fått gjennom sansene sine.

Alle mennesker, uansett type, har tilgang til alle tre intelligenser, men vi har utgangspunkt i en av dem, og støtter oss opp av en av de andre intelligenser. Og så har vi en tredje intelligens, som vi bruker veldig lite, og som dermed er et uutnyttet potensiale.

Hvis man er styret av det mentale vil man ha tendens til å analysere og diskutere og samle informasjon på mange måter. Man har også en evne for å snakke om et problem uten å ha følelser på det, og kan ha tendens til å snakke lenge om et emne uten å handle på det.
Hvis man er styret av det emosjonelle vil man være opptatt av følelser (egne og andres) og relasjoner til andre, eller andres innbyrdes relasjoner. Man har evne for innlevelse i andre menneskers følelser, og søker en løsning som tar høyde for andres sårbarhet, men kan også være redd for å ta opp et problem av angst for å såre eller bli avvist av andre.

Hvis man er styret av det instinktive vil man ha tendens til å handle ut fra sin «magefornemmelse» eller en kroppslig impuls, som forteller en hva som må gjøres nå. Dette kan føre til spontan handling som bringer situasjonen videre eller påpeker hva som skal gjøres. Det kan gi veldig gode resultater, men kan også være for spontant og overkjørende over for andre.

Kanskje kjenner du deg igjen i en av de tre intelligenser, kanskje ikke. Det som kan skape forvirring er, at mange mennesker opplever seg selv som svært mentale, og er ubevisste om deres grunnleggende senter. Og enda mer forvirrende blir det av at mennesker av type 3 (Hjertesenter), 6 (Hodesenter) og 9 (Kroppssenter) ikke er spesielt flinke til å bruke det senter som de har hjemme i. Jeg skal i de neste par uker skrive mer om sentrene og om de tre typer i hvert senter.